Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-30@03:33:48 GMT

زنگ خطر خاموشی به صدا درآمد

تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۷۰۷۸۷

زنگ خطر خاموشی به صدا درآمد

*صفر تا صد تاریخ تغییر ساعت برق در کشور *تغییر ساعت در شرایط فعلی چه خساراتی به دنبال دارد؟ *جلوگیری از تغییر ساعت رسمی کشور منجر به قطعی برق می‌شود

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فارس، بر خلاف انتظار فضای کارشناسی شکل گرفته کشور در حال حاضر طرح جلوگیری از تغییر ساعت رسمی کشور موضوعی است که به تیتر بحث داغ مجلس شورای اسلامی بدل شده و قرار است پس از بررسی بودجه به این موضوع رسیدگی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این طرح در مجلس شورای اسلامی موافقان و مخالفان زیادی دارد. موافقان این طرح از آثار اجتماعی و روانی مسئله تغییر ساعت در ابتدای فصل بهار می‌گویند و معتقدند، اروپایی‌ها به عنوان مبدع این مسئله سیاست تغییر ساعت را کنار گذاشته‌اند. در همین راستا،  غلامرضا منتظری، نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی به عنوان موافق عدم تغییر ساعت گفته است:« آنچه که از شرایط فعلی جامعه برمی‌آید این است که مردم نیز از این تغییر ساعت خسته شده‌اند و خواهان ثبات در این حوزه هستند.»

از سوی دیگر مخالفان نیز اعتقاد دارند، این کار در شرایط فعلی که با ناترازی در حامل‌های انرژی طرف هستیم، به دلیل افزایش فعالیت در ساعتی که نمی‌توان از نور طبیعی استفاده کرد، ضربات جبران ناپذیری‌ به اقتصاد کشور وارد می‌کند.

بر این اساس، نصرالله پژمانفر نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی ضمن مخالفت با طرح مذکور گفته است:« تغییر یا عدم تغییر ساعت رسمی کشور، امروز در اولویت‌های اصلی کشور قرار ندارد.»

*صفر تا صد تاریخ تغییر ساعت برق در کشور

چنین فضای شکل گرفته در افکار عمومی شاید دور از انتظار باشد اما جالب است بدانیم، ماجرای تغییر ساعت در کشور ما قصه دور و درازی دارد و این اولین بار نیست که بحث پیرامون این مسئله تبدیل به مسئله می‌شود.  

بر اساس سوابق موجود، مسئله تغییر ساعت رسمی کشور به جلسه هیئت وزیران به تاریخ 23 مرداد ماه سال 1370 برمی‌گردد، جایی که در حکمی که به امضای حسن حبیبی، معاون اول وقت رئیس‌جمهور رسیده است، مقرر شده که ‌ساعت رسمی کشور هر سال در ساعت 24 روز اول فروردین یک ساعت به جلو کشیده شود و در ساعت 24 روز سی‌ام شهریور به حال سابق برگردانده ‌شود.

این مصوبه 14 سال برقرار بود و سرانجام در سال 1384 یک بار ابطال شد و پس از 15 سال شرایط برای تغییر ندادن ساعت مهیا شد، در آن بازه زمانی دلیل اصلی عقب نکشیدن ساعت از سوی سخنگوی وقت دولت، سردرگمی بخش‌های زیادی از جامعه در اثر تغییر ساعت رسمی کشور و عدم وجود بررسی‌های دقیق و کارشناسانه برای تأیید صرفه جویی در مصرف برق با روش تغییر ساعت اعلام شد.

در نهایت در روز ۳۱ مرداد ۱۳۸۶ قانونی مشتمل بر یک ماده واحده مبنی بر تغییر ساعت رسمی کشور به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و دولت مکلف شد بار دیگر نسبت به تغییر ساعت  در ابتدای فصل پاییز و بهار اقدام کند و دولت نیز با تاخیر یک سال نسبت به انجام این قانون مبادرت کرد.

*تغییر ساعت در شرایط فعلی چه خساراتی به دنبال دارد؟

با توجه به این تاریخچه جذاب مسئله تغییر ساعت، این سوال پیش می‌آید که آیا انجام چنین کاری در شرایط فعلی به صلاح کشور است، یا خیر؟

در پاسخ به این سوال ابتدای باید بدانیم، علت اصلی مخالفان این طرح پیرامون این مسئله چیست؟ یکی از محکمترین استدلال های مخالفت با تغییر ساعت، مسئله افزایش فعالیت فضای رسمی کشور است که اگر تغییر ساعت اتفاق نیفتد، بخش قابل توجهی از این فعالیت به زمان تاریکی شب پس از غروب آفتاب انتقال پیدا خواهد کرد زمانی که‌ شاهد این مسئله باشیم، نیاز به استفاده از حامل‌های انرژی به خصوص برق بیشتر شده و همین مسئله می‌تواند زمینه افزایش مصرف برق را مهیا کند.

طبیعتا افزایش مصرف برق نسبت به شرایط متفاوت اثر متفاوتی بر فضای اقتصادی کشور دارد. به عبارت دیگر اگر کشور ما با شرایط ناترازی تولید و مصرف این حامل انرژی دست و پنجه نرم نمی‌کرد و توان پاسخگویی به هر نیازی را داشت، مسئله افزایش مصرف به واسطه عدم تغییر ساعت تاثیر قابل توجهی بر میزان استفاده از برق نداشت اما در حال حاضر شرایط کشور به گونه‌ای نیست که با ناترازی تولید و مصرف برق دست و پنجه نرم نکنیم.

*جلوگیری از تغییر ساعت رسمی کشور منجر به قطعی برق می‌شود

در همین رابطه، مهدی بهزادی، کارشناس حوزه برق گفت:« سال گذشته ناترازی تولید و مصرف برق کشو به 18 هزار مگاوات رسید که در تاریخ بی‌سابقه بود، این شرایط در سال جاری نیز تکرار می‌شود و اگر ما تغییر ساعت را اعمال نکنیم نزدیک به 1500 مگاوات به این ناترازی اضافه خواهد شد.»

بهزادی در بیان اینکه جلوگیری تغییر ساعت کشور، بخشی از اقدامات وزارت نیرو در جهت جلوگیری از خاموشی را بی اثر می‌کند، گفت:«مطابق اطلاع ما در حال حاضر وزارت نیرو با تلاش بسیاری قصد جلوگیری از خاموشی اوج بار فصل زمستان را در دستور کار خود قرار داده است اما طرح مجلس راجع به جلوگیری از تغییر ساعت می‌تواند این تلاش را خنثی کند.»

 میزان افزایش مصرف ایجاد شده ناشی از عدم تغییر ساعت به اندازه کل برنامه‌ریزی تولید نیروگاه‌های برقابی کشور است و تصویب چنین طرحی آن هم در شرایط فعلی می‌تواند مقدمه خاموشی برق تلقی شود.

منبع: فارس اخبار مرتبط ۰۹:۲۱:۰۵ تغییر ساعت رسمی کشور از فردا شب ۱۰:۰۳:۱۸ عدم تغییر ساعت رسمی چه مشکلاتی به وجود می آورد؟ ۰۸:۴۰:۵۵ تغییر ساعت رسمی کشور ملغی می شود؟ ۰۹:۴۸:۱۲ ساعت رسمی کشور امشب یک ساعت به عقب کشیده می‌شود ۲۲:۳۳:۵۸ بازگشت ساعت رسمی کشور یک ساعت به عقب ۱۲:۵۶:۳۲ برق رایگان مشروط

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی صنعت برق نیروگاه ساعت رسمی تغییر ساعت غلامرضا منتظری جلوگیری از تغییر ساعت تغییر ساعت رسمی کشور مجلس شورای اسلامی عدم تغییر ساعت شرایط فعلی تغییر ساعت افزایش مصرف مصرف برق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۷۰۷۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ابتکار وزارت نیرو برای حل بحران خاموشی‌ها؛ راه‌اندازی پویش!

وزارت نیرو با راه‌اندازی پویش «با انرژی» قصد دارد مصرف‌کنندگان را به مصرف کمتر برق در آستانه فصل تابستان ترغیب کند. این پویش در حالی راه‌اندازی شده که هرساله در فصل تابستان به دلیل مصرف زیاد برق، کشور با قطعی‌های پیاپی برق روبه‌رو می‌شود.

به گزارش تجارت نیوز، اکنون این پرسش مطرح است که آیا در سال‌های گذشته صرفاً به دلیل نبود کمپین، کشور به‌ویژه صنایع در تابستان‌ها در خاموشی فرو می‌رفتند؟ آیا در حال حاضر وزارت نیرو در کنار راه‌اندازی کمپین، اقدامات دیگر ازجمله جذب سرمایه‌گذار را در این زمینه انجام داده است صرفاً قرار است با به‌کارگیری سلبریتی‌ها و صرف هزینه‌های بی‌مورد از آن‌ها استفاده تبلیغاتی کند؟

چنان‌که امروز آیین رونمایی از کمپین «با انرژی» در محل پردیس سینمایی ملت با حضور مدیرعامل توانیر و برخی چهره‌های فرهنگی و ورزشی برگزار شد.

در حاشیه این مراسم، مصطفی رجبی‌مشهدی، مدیرعامل توانیر، در جمع خبرنگاران درباره هدف از برگزاری این کمپین گفت: یکی از شاخص‌های مصرف، شدت مصرف انرژی در کشور است. این شاخص تقریباً در کشور ایران سه برابر متوسط جهانی است. همیشه نیازمند این هستیم که بهینه مصرف کنیم؛ زیرا تقاضا‌های جدیدی به شبکه اضافه شده و نیاز‌ها افزایش پیدا می‌کند.

او افزود: مشترکانی هستند که بیش از ۸۰ درصد تعداد مشترکان کشور را تشکیل می‌دهند و ۵۰ درصد برق اوج مصرف را آن قشر را استفاده می‌کنند. با این کمپین تلاش می‌شود آن‌ها به صرفه‌جویی تشویق شوند. از همین رو هم جایزه و پاداش صرفه‌جویی در دستور کار قرار می‌گیرد.

رجبی‌مشهدی ادامه داد: جایزه‌های متنوعی برای افرادی که مصرف خود را کاهش می‌دهند پیش‌بینی شده است. بیش از ۸۰ میلیون جایزه به کسانی که در کاهش مصرف فعال هستند و مستمراً در این حوزه فعالیت دارند، اهدا خواهد شد.

او ادامه داد: با این کار مشترکان هم برق پایدار دریافت می‌کنند و هم به تامین انرژی بیشتر برای بخش صنایع و کشاورزی کمک می‌کنند. تلاش می‌شود که اقصی نقاط کشور چه در بخش‌هایی که بسیار گرم هستند و چه در بخش‌هایی نظیر بیمارستان‌ها و دیگر بخش‌های خدماتی، تامین انرژی مناسبی داشته باشند.

امکان دریافت چندین نوبت جایزه

مدیرعامل توانیر در پاسخ به این سوال که با وجود ۶۰ مشترک برق چرا ۸۰ میلیون جایزه در نظر گرفته شده است یادآور شد: حدود ۴۲ میلیون مشترک در صنعت برق وجود دارد که از این تعداد ۳۲ میلیون مشترک خانگی هستند. مشترکان خانگی و تجاری که کاهش مصرف برق داشته باشند، به صورت هفتگی در ۲۱ هفته برگزاری پویش، با کاهش مصرف می‌توانند به صورت امتیازی از جوایزی که پیش‌بینی شده است بهره‌مند شوند.

او ادامه داد: کسانی هستند که می‌توانند چندین بار از این جوایز بهره‌مند شوند و محدودیتی در تعداد جوایز هر مشترک نیست. پیش‌بینی می‌شود کسانی که ۱۵ درصد در بخش خانگی و تجاری کاهش مصرف دهند، از جوایز نفیسی مانند خودرو یا ... به صورت قرعه‌کشی برخوردار شوند.

رجبی مشهدی درباره محل تامین اعتبار برای خرید جوایز گفت: سال گذشته ۴۰ درصد مشترکان خانگی در این طرح مشارکت کردند. امید داریم که امسال با افزایش تعداد مشترکان، انرژی بیشتر را به بخش مولد کشور تحویل دهیم. منابع مورد نیاز برای خرید جوایز از طریق صنایع انرژی بر کشور تامین خواهد شد و مشکلی در تامین اعتبارات نیست. همچنین منابع داخلی داریم و بودجه آن متناسب با میزان مشارکت مردم در این پویش است.

او گفت: این پویش از ابتدای خرداد تا پایان شهریور (حدود چهار ماه) که دوره گرم سال است برگزار می‌شود و اطلاع‌رسانی بیشتر از طریق پویش با انرژی انجام خواهد شد.

انتظار حل شدن بحران برق با درخواست از مصرف‌کنندگان

پویش «با انرژی» از مصرف‌کنندگان انتظار دارد از اواسط اردیبهشت‌ماه تا پایان شهریورماه با زیر نظر داشتن روند مصرف برق خود و کاهش آن، از بحران کمبود برق در تابستان جلوگیری شود. پویش «با انرژی» با هدف تشویق مردم به رعایت مدیریت مصرف آغاز شده و قرار است راهکار‌های مدیریت مصرف را به مصرف‌کنندگان آموزش دهد.

حال راه‌اندازی این پویش و اظهارات مدیرعامل توانیر حاکی از آن است که باز هم قرار است انگشت اتهام خاموشی‌ها به سمت مردم نشانه رود و مدیریت برق از طریق مصرف صورت بگیرد. این در حالی است که طی سال‌های گذشته هم چنین سیاستی وجود داشت و هیچ‌گاه نتیجه‌بخش نبود.

ناترازی روزانه برق در تابستان سال گذشته به حدود ۱۰ هزار مگاوات رسیده بوده است. هرساله صنایع و تولیدکنندگان پس از تحمل زمستان بدون گاز و مواجهه با تعطیلی‌های پیایی، تابستان را بدون برق سپری می‌کنند.

دولت در لایحه برنامه هفتم توسعه، رشد ۴.۵ درصدی مصرف برق در هر سال را پیش‌بینی کرده است. به دنبال این پیش‌بینی صنعت برق ایران نیازمند احداث سالانه پنج هزار مگاوات نیروگاه و توسعه انتقال و توزیع نیروی برق است که تحقق آن بدون سرمایه‌گذاری سالانه پنج میلیارد دلاری امکان‌پذیر نیست.

با وجود این، بدون افزایش سرمایه‌گذاری و احداث نیروگاه‌ها برای تولید برق مورد نیاز، انتظار از مصرف‌کنندگان خرد کماکان ادامه دارد. طبیعتاً کاهش مصرف برق افراد جامعه اتفاق خوبی است و باعث کاهش هدررفت این منبع خواهد شد؛ اما نکته مهم این است که مصرف‌کنندگان تاثیر محدودی بر بازار برق ایران دارند. احداث نکردن نیروگاه‌ها، عدم سرمایه‌گذاری مورد نیاز در صنعت برق و در عین حال تعطیلی نیروگاه‌ها بحران برق را بیش از پیش دچار مشکل کرده است.

شایان ذکر است طرح‌های تشویقی و واگذاری بحران به مصرف‌کنندگان و عدم پذیرش مسئولیت وزرا در قبال بحران برق، منجر به حل بحران نمی‌شود. واگذاری حل بحران‌ها به مصرف‌کنندگان و سلب مسئولیت قانون‌گذاران، از رویکرد‌های مهم اتخاذشده در چندین سال گذشته است.

دیگر خبرها

  • ابتکار وزارت نیرو برای حل بحران خاموشی‌ها؛ راه‌اندازی پویش!
  • واکنش وزارت ورزش به تغییر نام استقلال
  • پایان همایش «حکمت مطهر» با موضوع استان مطهری و مسائل جوانان
  • رسمی| نام تیم استقلال به «استقلال خلیج فارس» تغییر کرد
  • رسمی؛ نام استقلال تغییر کرد
  • رسمی؛ نام استقلال تغییر کرد | «خلیج فارس» مقابل اسم آبی ها
  • رسمی: پسوند خلیج فارس به نام استقلال اضافه شد
  • علت حذف بیانیه استقلال: فرار از جریمه میلیاردی!
  • تلاش ها برای تحقق تابستان بدون خاموشی در قم
  • این پز اجتماعی میلیون ها تومان برای افراد آب می خورد | سگ گردانی و درآمد میلیونی داگ واکرها